Uprawa aronii czarnej stała się
popularna w Polsce w ostatnich dwudziestu latach. Owoc ma dobroczynny
wpływ na nasze zdrowie. Co prawda na surowo nie nadaje się zbytnio do
jedzenia, ale po przetworzeniu daje wspaniałe efekty smakowe. Uzyskany z
niej sok ma piękna ciemną barwę. Aronia jest doskonałym materiałem na
wino.
Owoc ten znany jest jako produkt
zdrowotny, a to dzięki występującym w nim bioflawonoidom i rutynie.
Składniki te korzystnie wpływają na naczynia krwionośnie. Aronia pomaga
regulować ciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu i
zabezpiecza przed chorobami serca. Mało tego. Dzięki zawartości
antocyjanów aronia zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Pomaga także na żołądek i jest bogatym źródłem witamin i przeciw
utleniaczy.
Niesłuszne są krążące opinie o tym, że
aronia nie nadaje się na wino. Wręcz przeciwnie. Owoce są trwałe i nie
ulegają łatwo psuciu. Posiadają również dużą wydajność tłoczenia soku na
poziomie 75%. Nastaw przygotowany z aronii dobrze fermentuje. Nie ma
też problemu z klarowaniem się wina. Wino ma doskonały,
charakterystyczny smak. Polecam owoce zwłaszcza do win półwytrawnych i
wytrawnych. Wino aroniowe swym głębokim rubinowym kolorem może
konkurować z winami gronowymi.
PM
Przepis na wino z aroni:
Aby pozbyć się posmaku trawy aronię jest
dobrze wcześniej przemrozić. Z owoców wyciskamy sok. Średnio z 14 kg
owoców uzyskujemy 10 litrów soku. Do soku dodajemy wodę z cukrem i
drożdże.
stołowe | deserowe | |
pożądana zawartość alkoholu (%) | 10 11 12 | 13 14 15 16 |
ilość wody z cukrem w l/l moszczu | 0,25 | 0,25 |
ilość cukru potrzebna do fermentacji w g/l | 125 150 170 | 190 210 235 255 |
ilość cukru do dosłodzenia | - | 60 80 100 120 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz