Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

piątek, 29 stycznia 2016

Wino z aronii

Uprawa aronii czarnej stała się popularna w Polsce w ostatnich dwudziestu latach. Owoc ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Co prawda na surowo nie nadaje się zbytnio do jedzenia, ale po przetworzeniu daje wspaniałe efekty smakowe. Uzyskany z niej sok ma piękna ciemną barwę. Aronia jest doskonałym materiałem na wino.


Owoc ten znany jest jako produkt zdrowotny, a to dzięki występującym w nim bioflawonoidom i rutynie. Składniki te korzystnie wpływają na naczynia krwionośnie. Aronia pomaga regulować ciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu i zabezpiecza przed chorobami serca. Mało tego. Dzięki zawartości antocyjanów aronia zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Pomaga także na żołądek i jest bogatym źródłem witamin i przeciw utleniaczy.

Niesłuszne są krążące opinie o tym, że aronia nie nadaje się na wino. Wręcz przeciwnie. Owoce są trwałe i nie ulegają łatwo psuciu. Posiadają również dużą wydajność tłoczenia soku na poziomie 75%. Nastaw przygotowany z aronii dobrze fermentuje. Nie ma też problemu z klarowaniem się wina.  Wino ma doskonały, charakterystyczny smak. Polecam owoce zwłaszcza do win półwytrawnych i wytrawnych. Wino aroniowe swym głębokim rubinowym kolorem może konkurować z winami gronowymi.
PM

Przepis na wino z aroni:
Aby pozbyć się posmaku trawy aronię jest dobrze wcześniej przemrozić. Z owoców wyciskamy sok. Średnio z 14 kg owoców uzyskujemy 10 litrów soku. Do soku dodajemy wodę z cukrem i drożdże. 

stołowe deserowe
pożądana zawartość alkoholu (%) 10 11 12 13 14 15 16
ilość wody z cukrem w l/l moszczu 0,25 0,25
ilość cukru potrzebna do fermentacji w g/l 125 150 170 190 210 235 255
ilość cukru do dosłodzenia  - 60 80 100 120
 Proporcje za: Nowicki Z.T. Domowe cydry wina nalewki likiery kremy, Gdynia 2002

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz