Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

piątek, 29 stycznia 2016

Kurpiowskie piwo kozicowe

Trunkiem bardzo niegdyś popularnym na Mazowszu, a dokładniej na kurpiach było piwo kozicowe. Po kurpiowsku zwane psiwem kozicowym lub kozicakiem. Ten oryginalny trunek przypomina nieco wyglądem i smakiem kwas chlebowy, lecz w odróżnieniu od wschodniego pierwowzoru różni się dodatkiem miodu i przede wszystkim suszonych jagód jałowca. Nieco zapomniane- piwo kozicowe przeżywa teraz swój renesans, często serwowane na lokalnych imprezach zachwyca jałowcowym aromatem. Przedstawiamy tutaj klasyczną recepturę tego trunku możliwego do samodzielnego wykonania i niezbyt pracochłonnego. Co najważniejsze na efekty pracy nie trzeba długo czekać w przeciwieństwie do wyrobu zwykłego piwa.


Kurpiowskie psiwo kozicowe ( na 10 litrów trunku ):
Składniki:

- miód 1 l
- suszone jagody jałowca 0,5 kg
- cukier 1,5 szklanki
- drożdże 30 dag
- chmiel do smaku ( można użyć koncentratu lub szyszek )
- woda najlepiej półtwarda 10 l
Sposób przygotowania: 

Wodę gotujemy i wystudzamy. Jagody jałowcowe rozbijamy w moździerzu, zalewamy wodą, dodajemy chmiel ( niewiele) i gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Zawiesinę delikatnie odcedzamy, dolewamy resztę wystudzonej i osłodzonej cukrem wody. Na sam koniec dodajemy drożdże i miód. Napój rozlewamy do butelek i kapslujemy. Przez około dobę odstawiamy do ciepłego 20-25 stopni pomieszczenia. Potem można przełożyć do lodówki. Nadaje się do spożycia przez około około trzy dni. Klasyczne piwo kozicowe powinno się podawać schłodzone w glinianych kubkach z uszami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz