Zupa gruszkowa jako potrawa gotowana z
gruszek świeżych lub suszonych gruszek polnych znana była już w kuchni
staropolskiej. Nazywano ją tam garusem bądź famułą. Pierwszej z tych
nazw używano w Rawskiem, Łowickiem, w okolicach Łodzi, Opoczna i
Radomska, druga w Brzezińskiem, Piotrkowskiem i Sieradzkiem. Koniec XIX
wieku przynosi nowe nazwy tej ciekawej potrawy. W okolicach Łodzi nazywa
się ona gruscok, w Brzezińskiem pryta, a w Łowickiem swojsko bryja.
W XIX a nawet z początkiem XX wieku
grusze należały do drzew owocowych rosnących najczęściej na miedzach i w
okolicach polnych dróg. Gruszki dzielono na kilka gatunków jednak
najbardziej cenione w kuchni były dzikie gruszki pospolite, zwane
połówkami bądź ulęgałkami. Polewkę gruszkową gospodynie przygotowywały
najczęściej późną jesienią. Co ciekawe, popularnym dodatkiem do niej
były tłuczone kartofle ze słoniną! Od drugiej połowy XIX wieku
przygotowywana była coraz rzadziej. Główną tego przyczyną było stopniowe
wycinanie grusz polnych w związku z prowadzoną komasacją gruntów. W
,,Książce gospodyni wiejskiej" można znaleźć przepis na zupę gruszkową
sporządzaną zarówno z owoców świeżych, jak też suszonych. Oto skrócony z
niej przepis: ,,Gruszki obrane pokroić na kawałki, wyrzucając środki,
nalać woda i gotować. Gdy się rozgotują zupełnie, rozkłócić jeszcze w
rondlu, osłodzić do smaku i zaprawić śmietaną z łyżką mąki lub samą mąką
kartoflaną z zimną wodą". (TP)
Staropolska polewka gruszkowa.
Składniki:
-Woda 2 litry
- Gruszki suszone ( najlepiej polne ) 500 g
- Śmietana 18% 150 ml
- Mąka 50 g
- Sól, cukier do smaku
Sporządzanie: Moczymy w
wodzie uprzednio umyte suszone gruszki najlepiej przez 4 - 5 godzin.
Powinny być one drobno posiekane. Następnie wlewamy je do garnka i
dopełniamy zimną wodą. Na wolnym ogniu polewkę gotujemy aż gruszki
zmiękną. Naszą polewkę zagęszczamy śmietana z wymieszaną mąką i dodajemy
odrobinę soli i cukru do smaku. Polewka najlepiej smakuje podana z
tłuczonymi ziemniakami polanymi skwarkami ze słoniny.
Źródło: ,,Produkty regionalne z regionu rzeki Mrogi, Rawki i Wzniesień Łódzkich" Koluszki 2010
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz