Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

czwartek, 28 stycznia 2016

Staropolska polewka gruszkowa

Zupa gruszkowa jako potrawa gotowana z gruszek świeżych lub suszonych gruszek polnych znana była już w kuchni staropolskiej. Nazywano ją tam garusem bądź famułą. Pierwszej z tych nazw używano w Rawskiem, Łowickiem, w okolicach Łodzi, Opoczna i Radomska, druga w Brzezińskiem, Piotrkowskiem i Sieradzkiem. Koniec XIX wieku przynosi nowe nazwy tej ciekawej potrawy. W okolicach Łodzi nazywa się ona gruscok, w Brzezińskiem pryta, a w Łowickiem swojsko bryja.

W XIX a nawet z początkiem XX wieku grusze należały do drzew owocowych rosnących najczęściej na miedzach i w okolicach polnych dróg. Gruszki dzielono na kilka gatunków jednak najbardziej cenione w kuchni były dzikie gruszki pospolite, zwane połówkami bądź ulęgałkami. Polewkę gruszkową gospodynie przygotowywały najczęściej późną jesienią. Co ciekawe, popularnym dodatkiem do niej były tłuczone kartofle ze słoniną! Od drugiej połowy XIX wieku przygotowywana była coraz rzadziej. Główną tego przyczyną było stopniowe wycinanie grusz polnych w związku z prowadzoną komasacją gruntów. W ,,Książce gospodyni wiejskiej" można znaleźć przepis na zupę gruszkową sporządzaną zarówno z owoców świeżych, jak też suszonych. Oto skrócony z niej przepis: ,,Gruszki obrane pokroić na kawałki, wyrzucając środki, nalać woda i gotować. Gdy się rozgotują zupełnie, rozkłócić jeszcze w rondlu, osłodzić do smaku i zaprawić śmietaną z łyżką mąki lub samą mąką kartoflaną z zimną wodą". (TP)

Staropolska polewka gruszkowa.

Składniki:
-Woda 2 litry
- Gruszki suszone ( najlepiej polne ) 500 g
- Śmietana 18% 150 ml
- Mąka 50 g
- Sól, cukier do smaku

Sporządzanie: Moczymy w wodzie uprzednio umyte suszone gruszki najlepiej przez 4 - 5 godzin. Powinny być one drobno posiekane. Następnie wlewamy je do garnka i dopełniamy zimną wodą. Na wolnym ogniu polewkę gotujemy aż gruszki zmiękną. Naszą polewkę zagęszczamy śmietana z wymieszaną mąką i dodajemy odrobinę soli i cukru do smaku. Polewka najlepiej smakuje podana z tłuczonymi ziemniakami polanymi skwarkami ze słoniny.

Źródło: ,,Produkty regionalne z regionu rzeki Mrogi, Rawki i Wzniesień Łódzkich" Koluszki 2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz