Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

czwartek, 28 stycznia 2016

Napój ze słomy owsianej

A my krempasanki
takiemy cieniutkie,
ej, bo my jodomy
potrawy lekutkie

Potrawy lekutkie
i z ziółek herbatkę,
za to my se zawse
 w pasie okręglutkie..

Takie to wesołe przyśpiewki śpiewały na Podhalu góralki przy sporządzaniu ziołowych i nie tylko naparów pod koniec XIX stulecia. I choć herbata była tam już dostępna, to była napojem drogim, więc parzono jej ,,skąpo". Taki ,,wywarek" obficie słodzono cukrem bądź miodem. Jednak nie wszyscy górale przyjmowali takie ,,zbytki". Woleli swojskie napary przyrządzane z dziurawca, liści borówek, kwiatów lipy, liści mięty, rumianku czy.. ze słomy owsianej.  


Chociaż dla nas współczesnych pomysł naparu ze słomy owsa wydaje się dość dziwny, to jednak taka ,,herbatka" poza niezwykle oryginalnym aromatem i smakiem zaskakuje również właściwościami zdrowotnymi. W zielarstwie i medycynie ludowej stosuje się ją jako środek przeciwbólowy i przy bólach reumatycznych. Słoma owsa ma nader dobroczynny wpływ wygląd skóry, paznokci i włosów. Poza tym w medycynie naturalnej stanowi ona dobry środek mineralizujący, bogaty w rozpuszczalne w wywarze krzemiany, które pomagaja w prawidłowej przemianie materii, drożnosci naczyń krwionośnych, czy w dobrym stanie narządów wewnętrznych i kości. Wywar ze słomy owsianej ma takze dobroczynne działanie wzmacniające system nerwowy. Stosuje się ją również  w leczeniu bezsenności oraz przy wyczerpaniu nerwowym i epilepsji. Te wszystkie efekty można spróbować osiągnąć stosując się do starego, góralskiego przepisu. TP

Napój ze słomy owsianej.

Składniki: Sucha, czysta słoma owsiana (do nabycia w niektórych aptekach bądź na stoiskach zielarskich), woda (najlepsza będzie źródlana) i cukier bądź miód.

Przygotowanie: Słomę owsianą kroimy na bardzo drobne kawałeczki. Powinna być sucha i bez zanieczyszczeń. Wkładamy do garnka i zalewamy gotującą się wodą- stawiamy pod przykryciem na ogień na około 150 minut. Następnie wywar słodzimy, studzimy i cedzimy. I już możemy cieszyć się prawdziwą góralską ,,naparką" ze słomy owsianej.(TP)

Źródło: Zdzisława Zygadłówna ,,Kuchnia góralska" 1986

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz