takiemy cieniutkie,
ej, bo my jodomy
potrawy lekutkie
Potrawy lekutkie
i z ziółek herbatkę,
za to my se zawse
w pasie okręglutkie..
Takie to wesołe przyśpiewki śpiewały na Podhalu góralki przy sporządzaniu
ziołowych i nie tylko naparów pod koniec XIX stulecia. I choć herbata
była tam już dostępna, to była napojem drogim, więc parzono jej
,,skąpo". Taki ,,wywarek" obficie słodzono cukrem bądź miodem. Jednak
nie wszyscy górale przyjmowali takie ,,zbytki". Woleli swojskie napary
przyrządzane z dziurawca, liści borówek, kwiatów lipy, liści mięty,
rumianku czy.. ze słomy owsianej.
Chociaż
dla nas współczesnych pomysł naparu ze słomy owsa wydaje się dość
dziwny, to jednak taka ,,herbatka" poza niezwykle oryginalnym aromatem i
smakiem zaskakuje również właściwościami zdrowotnymi. W zielarstwie i
medycynie ludowej stosuje się ją jako środek przeciwbólowy i przy bólach
reumatycznych. Słoma owsa ma nader dobroczynny wpływ wygląd skóry,
paznokci i włosów. Poza tym w medycynie naturalnej stanowi ona dobry
środek mineralizujący, bogaty w rozpuszczalne w wywarze krzemiany, które
pomagaja w prawidłowej przemianie materii, drożnosci naczyń
krwionośnych, czy w dobrym stanie narządów wewnętrznych i kości. Wywar
ze słomy owsianej ma takze dobroczynne działanie wzmacniające system
nerwowy. Stosuje się ją również w leczeniu bezsenności oraz przy
wyczerpaniu nerwowym i epilepsji. Te wszystkie efekty można spróbować
osiągnąć stosując się do starego, góralskiego przepisu. TP
Napój ze słomy owsianej.
Składniki: Sucha,
czysta słoma owsiana (do nabycia w niektórych aptekach bądź na stoiskach
zielarskich), woda (najlepsza będzie źródlana) i cukier bądź miód.
Przygotowanie: Słomę
owsianą kroimy na bardzo drobne kawałeczki. Powinna być sucha i bez
zanieczyszczeń. Wkładamy do garnka i zalewamy gotującą się wodą-
stawiamy pod przykryciem na ogień na około 150 minut. Następnie wywar
słodzimy, studzimy i cedzimy. I już możemy cieszyć się prawdziwą
góralską ,,naparką" ze słomy owsianej.(TP)
Źródło: Zdzisława Zygadłówna ,,Kuchnia góralska" 1986
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz