Cebularz Lubelski jest tak popularny w
tamtych okolicach jak oscypek na Podhalu. W roku 2007 został wpisany na
prestiżową listę produktów regionalnych. Pierwsze wzmianki o złocistym,
drożdżowym placku wypiekanym z farszem cebulowo- makowym pochodzą z
połowy XIX wieku. Wtedy to jako pierwsi na Lubelskim Starym Mieście
cebularze zaczęli wypiekać żydowscy piekarze. Ten 20 centymetrowy
placek posmakował nie tylko żydom i szybko rozprzestrzenił się po całym
regionie. Pochodzący z tradycji kuchni żydowskiej placek zaczęto
wypiekać min. w Kazimierzu i Zamościu. Najlepsze cebularze to były te z
pieców opalanych drewnem. Różnią się też smakiem w zależności od
piekarni. Jednak najpyszniejsze są zawsze cebularze ciepłe dopiero co
wyjęte z piekarskiego pieca.. Cebularze możemy łatwo zakupić na Lubelszczyźnie, możemy je jednak zrobić samodzielnie. Ta niezbyt
skomplikowana, acz przepyszna potrawa na pewno się uda. My podajemy
jeden z najstarszych, tradycyjny przepis na to pyszne ciasto.(TP)
Tradycyjny cebularz Lubelski.
Składniki na ciasto:
pół kilograma mąki pszennej, pięćdziesiąt gramów świeżych drożdży, dwa
jajka, szklanka tłustego, ciepłego mleka, łyżka cukru, dwie łyżki soli i
sześćdziesiąt gramów prawdziwego masła.
Składniki na farsz: trzy duże cebule, dwie łyżki oleju, trzy łyżki maku i łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie naszego cebularza rozpoczynamy od przygotowania ciasta na
placki. Z podanych składników powinno wyjść nam około 16 placków o
grubości około 1,5 cm i średnicy 20 centymetrów. Do misy wlać większą
część ciepłego mleka, dodać cukier, drożdże i mąkę. Energicznie
wymieszać. W międzyczasie rozpuścić masło i wraz z resztą mleka i
roztrzepanym jajkiem. Dodać to do maki i przez około 10 do 15 minut
wyrabiać aż ciasto nie zacznie odchodzić od ręki. Nasze ciasto
przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około półtorej
godziny. Po upływie tego czasu nasze placki na cebularze robimy z
podzielonej na szesnaście części ciasta. Rozwałkowane wykładamy na
posmarowaną olejem blaszkę. Boki naszych placków smarujemy rozbełtanym
pozostałym jajkiem.
Co
do farszu to są dwie szkoły jego przygotowania. Pierwsza najbardziej
tradycyjna zaleca przygotowanie farszu na dzień przed wypiekiem.
Pokrojona w gruba kostkę cebulę parzymy we wrzątku około dwóch minut,
odcedzamy i gorącą mieszamy z olejem, makiem i łyżeczką soli. W kamionce
odkładamy na dobę do chłodnego miejsca. Drugi sposób jest prostszy i
szybszy. Cebulę podsmażamy na oleju na złoto i dokładamy mak i sól.
Mieszamy. Na placki nakładamy farsz. Cebulorze pieczemy około dwudziestu
minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z
pieca najlepiej spożywać jeszcze ciepłe, można też na każdy ciepły
cebularz wyłozyć łyżeczkę masła. Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz