Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

piątek, 29 stycznia 2016

Staropolska nalewka na zielonych orzechach

Staropolska nalewka z zielonych orzechów jest trunkiem który wraz z czasem nabiera aromatu i wytrawności. Umiejetnie przyrządzona i przechowywana bedzie cieszyć zmysły nawet ponad 10 lat. Bo z orzechówką jest jak z dobrym winem, im jest starsza tym smaczniejsza. Podajemy Państwu przepis który ma osiemdziesiąt lat z okładem. Wykonujemy ją z zielonych, młodych orzechów..
Staroploska nalewka na zielonych orzechach.

Składniki:

50 dkg zielonych orzechów włoskich zwanych sierpniówkami
1 litr spirytusu 96%
0,5 litra wody jak najlepszej jakości
50 dkg cukru
3 do 6 goździków
4 gorzkie migdały
kawałek cynamonu

Wykonanie:  

Do szklanej butli lub słoja należy wlać spirytus i połowę z porcji wody. Czyste, umyte i wysuszone orzechy zielone kroimy na cztery cząstki i dokładamy do naczynia które korkujemy i odkładamy na około dwa tygodnie do ciemnej, chłodnej piwniczki. Przygotowujemy syrop z cukru i reszty wody. Przesączoną przez bibułę (myślę, że teraz lepszym rozwiązaniem będzie gaza) nalewkę wlewamy do niezupełnie wystudzonego syropu, zamieszamy po czy przelewamy do butelek i korkujemy. Dobrą praktyką jest lakowanie butelki i opisanie na niej roku wytworzenia. Najlepiej zapomnieć o niej co najmniej na okres roku. Staropolska nalewka z sierpniówek najlepiej smakuje po kilku latach. Do spożycia orzechówkę przelewamy do karafki i pijemy z ciosanych kieliszków. Pozostaje mi życzyć Państwu cierpliwości i wspaniałego smaku tego trunku.

Reprodukcja obrazu ze strony Pani Jadwigi Barteczko- kliknij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz