Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

piątek, 29 stycznia 2016

Tradycyjny podpiwek

Tradycyjny podpiwek przygotowywały gospodynie na czas żniw czy sianokosów. Ten prosty, pożywny napój o niewielkiej zawartości alkoholu (około 1 do 2 %) wspaniale gasił pragnienie i dostarczał żniwiarzom energii. Co ważne, jego przygotowanie było nieskomplikowane, a składniki tanie i łatwo dostępne w gospodarstwie. Wadą podpiwka był krótki czas przechowywania i związana z tym niekorzystna zmiana jego smaku i pienistości. Podpiwka przygotowywano sporo przeciętnie około 30 litrów na raz co pozwalało ekipie żniwiarzy gasić pragnienie podczas kilku dni intensywnej pracy. 

  
Przepis na tradycyjny podpiwek:

- 1 kg jęczmienia
- 6 dag cykorii
- 2 dag chmielowych szyszek
- 6 dag drożdży
- 2 kg cukru
- 20 l wody

Sposób przygotowania: 

Na blaszanej patelni palimy ziarna jęczmienia. Gdy zbrązowieją zemleć na maszynce dodając jednocześnie chmiel i cykorię. Otrzymany proszek zalać około 16 litrami wody i zagotować. Wywar powinien buzować na lekkim ogniu około kwadransa- potem go zestawiamy i wystudzamy. W międzyczasie pozostałe 4 litry wody zagotowujemy z dodatkiem cukru po czym studzimy. Wystudzony wywar jęczmienny cedzimy przez lniana ściereczkę do kadzi. Następnie do kadzi dolewamy zestudzony ulep z cukru, oraz namoczone w niewielkiej ilości ciepłej wody drożdże.. Kadź przykrytą ściereczką pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu zlewamy do butelek do około 3/4 wysokości i szczelnie zamykamy (korek bądź kapsel). Butelki pozostawiamy na 1-2 doby w ciemnym, chłodnym miejscu. Po tym czasie podpiwek nadaje się do spożycia przez dwa trzy dni. (DSZ)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz