Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

piątek, 29 stycznia 2016

Sądeckie piwo z perzu

Na nadchodzącą fale upałów proponujemy niezwykłe piwo które z perzu wyrabiają górale z regionu Sądeczczyzny zwani Lachami Sądeckimi. Piwo wykonuje się z perzu- rośliny którą wielu rolników uznaje za niepotrzebny chwast zanieczyszczający uprawy np. ziemniaków. Sądeccy górale robią z niego znakomite piwo o niepowtarzalnym smaku. Perz zbiera się z pól najlepiej jesienią, albo wczesna wiosną. Latem również można to robić, ale piwo nie ma takiego wyrazistego, ,,perzowego" smaku.
Sądeckie piwo perzowe ( 25 butelek 0,5 l ) robimy z 13 litrów wody, około 1 kilograma suszonego perzu, 2 kg cukru, 4 dag szyszek chmielowych i 5 dag drożdży. Zaczynamy od opłukania i rodrobnienia kłączy perzu. Kroimy go bardzo drobno na tzw. sieczkę. Zalewamy to 10 litrami zimnej wody, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu około 2 godziny. Następnie przygotowujemy syrop z cukru zalanego 1 litrem wody i zagotowany.  Szyszki chmielowe zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy około pół godziny. Po wystudzeniu  wywarów perzowego i chmielowego cedzimy je do naczynia po czym zalewamy syropem cukrowym i rozpuszczonymi w ciepłej wodzie drożdżami. Całość mieszamy i fermentujemy przez dwa dni w temperaturze 18 do 24 stopni. Po tym czasie nasze piwo przelewamy do butelek uważająć by nie zmącić osadu na dnie garnka. Butelki kapslujemy bądź korkujemy i chowamy do zimnej piwnicy ( około 10 stopni ) bez światła. Tam nasze piwo dojrzewa i po około 4 dniach nadaje się do spożycia przez około tydzień. Ci którzy chcą zachować piwo na dłużej ( do miesiaca ) powinni je spasteryzować przez około pół godziny. (TP)

Źródło: Zenon Piotr Szewczyk ,,Chleb nasz powszedni czyli kuchnia Lachów Sądeckich" Nowy Sącz 2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz