Na nadchodzącą fale upałów proponujemy
niezwykłe piwo które z perzu wyrabiają górale z regionu Sądeczczyzny
zwani Lachami Sądeckimi. Piwo wykonuje się z perzu- rośliny którą wielu
rolników uznaje za niepotrzebny chwast zanieczyszczający uprawy np.
ziemniaków. Sądeccy górale robią z niego znakomite piwo o
niepowtarzalnym smaku. Perz zbiera się z pól najlepiej jesienią, albo
wczesna wiosną. Latem również można to robić, ale piwo nie ma takiego
wyrazistego, ,,perzowego" smaku.
Sądeckie piwo perzowe ( 25 butelek 0,5 l
) robimy z 13 litrów wody, około 1 kilograma suszonego perzu, 2 kg
cukru, 4 dag szyszek chmielowych i 5 dag drożdży. Zaczynamy od opłukania
i rodrobnienia kłączy perzu. Kroimy go bardzo drobno na tzw. sieczkę.
Zalewamy to 10 litrami zimnej wody, zagotowujemy i trzymamy na
niewielkim ogniu około 2 godziny. Następnie przygotowujemy syrop z cukru
zalanego 1 litrem wody i zagotowany. Szyszki chmielowe zalewamy dwoma
litrami wody i gotujemy około pół godziny. Po wystudzeniu wywarów
perzowego i chmielowego cedzimy je do naczynia po czym zalewamy syropem
cukrowym i rozpuszczonymi w ciepłej wodzie drożdżami. Całość mieszamy i
fermentujemy przez dwa dni w temperaturze 18 do 24 stopni. Po tym czasie
nasze piwo przelewamy do butelek uważająć by nie zmącić osadu na dnie
garnka. Butelki kapslujemy bądź korkujemy i chowamy do zimnej piwnicy (
około 10 stopni ) bez światła. Tam nasze piwo dojrzewa i po około 4
dniach nadaje się do spożycia przez około tydzień. Ci którzy chcą
zachować piwo na dłużej ( do miesiaca ) powinni je spasteryzować przez
około pół godziny. (TP)
Źródło: Zenon Piotr Szewczyk ,,Chleb nasz powszedni czyli kuchnia Lachów Sądeckich" Nowy Sącz 2010
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz