Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

piątek, 29 stycznia 2016

Kwas wiśniowy z Litwy

Kwas wiśniowy to napój pochodzący z Litwy i mogący się tam poszczycić kilkusetletnią tradycją domowego wytwarzania. Kwas wiśniowy niezmiernie popularny na Kresach, dotarł także na tereny Polski po II Wojnie Światowej. Jest to napój przygotowywany chętnie przez gospodynie na Opolszczyźnie- najczęściej wywodzące się z potomków repatriantów z Litwy. Kwas jest różowym, mętniejącym, lekko musującym płynem o posmaku delikatnego szampana, wyraźnie pachnącym wiśniami i.. drożdżami. Jego proces przygotowania jest nieskomplikowany zaś produkty łatwo dostępne. Pewnym mankamentem jest krótki czas przydatności do spożycia wynoszący przeciętnie 2-3 dni.TP

Litewski kwas wiśniowy (20 butelek 0,5l )

Składniki:
-10 litrów wody
-5 kg wiśni
-2 kg cukru
-4 dag chmielu
- 15 dag drożdży

Sposób przygotowania:  
Zagotować wodę po czym wrzucić doń chmiel i gotować jeszcze około 15 minut. Następnie chmiel należy odcedzić (można go gotować w płóciennym woreczku) a do wywaru wlać sok z wyciśniętych wiśni. Następnie dodać cukier rozmieszany z drożdżami. Należy teraz kwas pozostawić w temperaturze pokojowej do 24 godzin. Po tym czasie rozlewamy go do butelek i kapslujemy bądź korkujemy. Butelki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu 2-3 doby. Po tym czasie kwas nadaje się już do picia i jego słodko- kwaśnym smakiem możemy cieszyć się przez około 3 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz