Kwas wiśniowy to napój pochodzący z
Litwy i mogący się tam poszczycić kilkusetletnią tradycją domowego
wytwarzania. Kwas wiśniowy niezmiernie popularny na Kresach, dotarł
także na tereny Polski po II Wojnie Światowej. Jest to napój
przygotowywany chętnie przez gospodynie na Opolszczyźnie- najczęściej
wywodzące się z potomków repatriantów z Litwy. Kwas jest różowym,
mętniejącym, lekko musującym płynem o posmaku delikatnego szampana,
wyraźnie pachnącym wiśniami i.. drożdżami. Jego proces przygotowania
jest nieskomplikowany zaś produkty łatwo dostępne. Pewnym mankamentem
jest krótki czas przydatności do spożycia wynoszący przeciętnie 2-3 dni.TP
Litewski kwas wiśniowy (20 butelek 0,5l )
Składniki:
-10 litrów wody
-5 kg wiśni
-2 kg cukru
-4 dag chmielu
- 15 dag drożdży
Sposób przygotowania:
Zagotować
wodę po czym wrzucić doń chmiel i gotować jeszcze około 15 minut.
Następnie chmiel należy odcedzić (można go gotować w płóciennym
woreczku) a do wywaru wlać sok z wyciśniętych wiśni. Następnie dodać
cukier rozmieszany z drożdżami. Należy teraz kwas pozostawić w
temperaturze pokojowej do 24 godzin. Po tym czasie rozlewamy go do
butelek i kapslujemy bądź korkujemy. Butelki przechowujemy w ciemnym,
chłodnym miejscu 2-3 doby. Po tym czasie kwas nadaje się już do picia i
jego słodko- kwaśnym smakiem możemy cieszyć się przez około 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz