Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

czwartek, 28 stycznia 2016

Prazoki

Prazoki są bardzo smaczną, prostą w wykonaniu potrawą wywodzącą się z terenów Gór Świętokrzyskich. Najstarsze udokumentowane przepisy na tą potrawę pochodzą z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Niewątpliwie przysmak ten ma dużo starsza tradycję. Prazoki albo inaczej prażonki, prażucha czy prażoki gospodynie przygotowywały na Kłusoki czyli ostatki lub na Gromniczną 2 lutego gdy pozbywano się z izby choinki po świętach. Z pnia drzewka, z jego środkowej części strugano tzw. Koziołka czyli ubijak do prażoków. Jej zakończeniem były ucięte na krótko boczne gałązki którymi mieszało się tę prostą , sytą potrawę z mąką pszenną lub pytlową. 
Zwykle podstawę potrawy prażono w piecu stąd nazwa prazowi lub z miastowego "prażucha”. Według tradycji ludowej prazowi spożywane w Tłusty Czwartek zapewniały skuteczną ochronę przed ukąszeniami komarów latem.

 Składniki:
-ziemniaki
-mąka tortowa lub razowa
-boczek świeży lub słonina
-cebula
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie boczek bądź słoninę przesmażamy na złoto z cebulką. Ugotowane ziemniaki nie odcedzamy i wsypujemy do nich mąkę razowa bądź tortową. Taką bryjkę gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Odcedzamy i dokładnie ubijamy masę z mąka aż mąka z niej zniknie. Gotowe prazoki wykładamy do miski i polewamy obficie cebulką z boczkiem. Im tego więcej tym prazowi SA lepsze. Dla dzieci czasem przyrządzano prazoki bez polewki ale za to posypane cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz