Jo tyz przecie ślubnego miłujem,
na rano i wiecór bryjke mu gotujem.
Kie se bryjki poje, popije zyntycy,
do roboty krzepki i figlów mu sie kce.
W kuchni góralskiej pierwszym i w
biednych chałupach najważniejszym posiłkiem było śniadanie. Najczęściej
gospodyni przygotowała nań tradycyjną bryjkę .
Bryjkę przygotowywano zazwyczaj z mąki
bądź kaszy. Bryjkę podawano do stołu zawsze w ten sam sposób- na głęboką
miskę glinianą wylewano niezbyt grubą warstwę bryjki w której środku
robiono wgłębienie, w które wkładano stopiony tłuszcz- stopioną słoninę
badź masło. Bryjkę jedzono drewnianymi łyżkami. To z czego robiono
bryjkę zależało też od pory roku, zasobnej spiżarni, regionu czy
wreszcie upodobań kulinarnych gaździny. Najczęściej stosowano do niej
mąkę jarcaną czyli jęczmienną z omlonego pęcaku, owsianą a sporadycznie
żytnią. Z kaszy była to najczęściej manna. Występowały dwa rodzaje
bryjki- krupiona, czyli hartowana zimnym mlekiem bądź wodą i nasuconą
czyli na gorąco wprost z kociołka. Do naszych czasów zachowało się kilka
oryginalnych przepisów na to proste danie. Jednak każda gospodyni robiła
swą bryjkę,,na oko". Jedyna zasadą było to że bryjka powinna być
luźna.
Maryjkości świeto!
Co jo narobiła!
Takom dobrom bryjke
na węgiel spoliła!
Bryjka śrutowana
Składniki: woda, mąka śrutowana, sól
Sporządzanie: Wodę zagotować i osolić.
Wsypujemy mąkę śrutowana i rotrzepujemy na masę gęściejsza od dobrej śmietany rogalka. Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Ciepłą
bryjke wlewamy do misy i robimy wgłębienie w które wkładamy stopioną
słoninę, boczek bądź masło.
Bryjka codzienna
Składniki: mąka jaka pod ręką, woda, sól, masło lub słonina
Sporzadzanie: Wrzącą osoloną wodę
traktujemy mąka którą rozcieramy na masę o gęstości śmietany. Jak
poprzednią gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu. Bryjke wykładamy
do michy, rozcierając masę równomiernie na jej dnie. W zrobione
wgłębienie wlewamy stopione masełko bądź słoninę.
Bryjka skrupiona
Składniki: mąka jaka pod ręką, woda, mleko, sól i tłuszcz jak smalec
Sporzadzanie: Do wrzącej osolonej wody
wsypać mąkę, cały czas mieszając masę rogalką. Gotować tak około 20
minut po czym do masy dolać mleka energicznie ucierając. Dzięki temu
nasza bryjka się skrupi i będzie mniej kleista. Masę wykładamy na talerz
i polewamy roztopionym tłuszczem.
Zdjęcia: Wikipedia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz