Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

czwartek, 28 stycznia 2016

Zawierciańskie parowce i ciućmoki

Zawiercie to kraina pełna kopalń i przemysłu, rozciągająca się w wielkim skrócie od Górnego Śląska w stronę Częstochowy. Położone na skraju Śląska którego jest mało znaną częścią zachowało swoje tradycje, także te kulinarne. Regionalne potrawy często maja tu konotacje Czeskie.  Przedstawiamy tu dwa przepisy które liczą sobie ponad 60 lat. Pierwszym są dość znane parowce a drugi to już zupełnie zapomniane ciućmoki. Jak zwykle stare przepisy są dość proste do wykonania jednak pewien składnik ciućmoków może być obecnie trudny do zdobycia. Zapraszamy do lektury i samodzielnego przygotowania tych zawierciańskich przysmaków.


Parowce.

Sposób przyrządzenia: 3 dkg drożdży rozpuścić w mleku i zagnieść w cieście. Jego składniki: 1 kg mąki, płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, paczka cukru waniliowego i pół proszku do pieczenia. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, potem rozwałkować i wykrawać okrągłe kulki jak na pączki. Nad garnkiem z gotującą się wodą, nalana do połowy garnka, rozpiąć czystą lnianą ściereczkę, obwiązując sznurkiem by nie dotykała wody. Na tej ściereczce układamy parowce i tak przykrywamy by talerzem, aby para nie uciekała. Jeszcze okrywamy czystą ścierką i gotujemy ( woda musi wrzeć przez cały czas) około 15 minut. Wyjmujemy parowce, obsypujemy suto cukrem i na parze gotujemy następną porcję. Są pyszne na zimno i gorąco.

Ciućmoki

Sposób przyrządzenia: 1 kg ziemniaków zetrzeć na tarce i wycisnąć przez sito. 25 dag wieprzowiny zemleć i dwie cebule posiekać. Dodać pieprzu, soli, gałki muszkatołowej a kto ma to i krew ( z kaczki, z uboju świni, cielęcia bądź królika). Dobrze wyrobić i wyłożyć na natłuszczoną blachę, następnie piec w gorącym piekarniku przez około godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz