Prawie każdy z nas zna smak swojskiego
wina. Ten wyskokowy napój cieszy się od wieków niezmierną popularnością,
mimo iż w swojej historii miał momenty lepsze i gorsze. Choć dziś w
sklepach mamy cała gamę wyrobów winiarskich z całego świata, znów do
łask wraca swojski wyrób z rodzimych owoców przygotowany we własnym
domu.
Wina w Polsce wytwarzano od bardzo
dawna. Wina gronowe sięgają swoją tradycją do czasów Bolesława
Chrobrego. Uprawą winorośli zajmowali się wówczas zakonnicy, a
wytwarzany z nich napój służyło nie tylko do celów kościelnych. Winnice
znajdowały się w okolicach Tarnowa, Krakowa, Gniezna i Poznania.
Największą popularność trunek zyskał w czasach Monarchii Jagiellonów.
Był on nawet w niewielkich ilościach eksportowany za granicę. Niestety w
skutek zmian klimatycznych, zniszczeń wojennych i konkurencji z Europy
polskie winnice niemal zupełnie przestały istnieć.
Długą historię mają także także wina
owocowe. Wytwarzano ze wszelkich owoców, wyłączając winogrona. Były one
niegdyś bardzo popularne, gdyż klimat nie pozwalał w pewnych miejscach
na uprawę winorośli. Swymi początkami wina owocowe sięgają XIII wieku.
Renoma polskich win owocowych była duża, eksportowano je do Stanów
Zjednoczonych, Japonii i Anglii. Niestety w latach 70. XX wieku ich
jakość mocno się pogorszyła.
PM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz