Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

czwartek, 28 stycznia 2016

Czarna polewka czyli czernina

Czarną polewką, czyli staropolska czerniną nazywano zupę przygotowywaną z gęsi lub kaczki. Charakterystyczny, niepowtarzalny smak potrawie nadawała krew z dodatkiem octu ,,aby nie krzepła". W codziennej mowie pozostały stwierdzenia ,,Podać komuś czarna polewkę", będące synonimem odrzucenia.


Najsłynniejszym utworem literackim wspominającym o czerninie jest ,,Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza. ,,Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę! Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!". Trochę już zapomniana potrawa wzbudza do dziś wielkie kontrowersje z uwagi na krwistą ingrediencję, jednak jej końcowy smak jest słodko kwaśny i osobom nieuświadomionym zazwyczaj bardzo smakuje.

Czernina była jedną z najbardziej wykwintnych zup staropolskich, chętnie spożywaną nie tylko na Św. Marcina. ,,Na Św. Marcina najlepsza jest gęsina!".  Przygotowanie potrawy nie jest specjalnie skomplikowane, największe trudności przysparza zdobycie świeżej krwi kaczej lub gęsiej. Można się w nią zaopatrzyć na jarmarkach, targach, ,,u baby" bądź najpewniej w niektórych zakładach przetwórstwa drobiu, gdzie jest oferowana już zaoctowana. Dla odważnych podaję podstawowy przepis na czerninę. Przygotowujemy 4 litry wody i gotujemy z niej rosół z połowy kaczki bądź gęsi z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli, pieprzu oraz kilku marchewek. Następnie dodajemy do wywaru kilka śliwek suszonych, oraz susz z jabłek i gruszek. Smak zupy wzbogaci na pewno dodanie kilku rodzynek. Ugotowany drób i marchew wyciągamy,obieramy i kroimy na małe kawałeczki, po czym wrzucamy do zupy. I teraz najważniejsza sprawa. 20 dag krwi kaczki, bądź gęsi z octem mieszamy z mąką robiąc gęstą zawiesinę, którą zaciągamy naszą zupę. Całość doprawiamy do smaku solą, cukrem i majerankiem. Gdy za słodka dokwaszamy. Zupa powinna być słodko kwaśna z odcieniem owocowym. W pewnych regionach głównie Mazowsza, na ugotowaną czerninę nakłada się kleksa swojskiej, kwaśnej śmietany. Zupę można również wzbogacić drobnymi kluseczkami przygotowanymi z jajek, śmietany i mąki. Smacznego. TP 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz