Ta zupa wpisana na listę
produktów regionalnych Powiatu Bocheńskiego powstaje z serwatki- składnika
który pozostaje po produkcji sera z mleka. Żegocińska trzęsionka na serwatce to
zupa której recepturę miejscowe gospodynie przekazywały z pokolenia na
pokolenie. Obecnie pewien problem przy gotowaniu tej pysznej zupy może stanowić
serwatka. Jednak dla chcącego.. W celu jej przyrządzenia potrzebujemy świeżego,
niepasteryzowanego mleka. Na początku należy w garnku zakwasić mleko na kwaśne.
Kiedy mleko będzie już ukwaszone, trzeba je wstawić na mały ogień i podgrzać,
aż dojdzie do ścięcia się kazeiny czyli powstania twarożku. Twaróg odcedzamy na
sitku a to co pozostaje to właśnie serwatka. Z niej przygotujemy trzęsionkę.
Niezwykły smak tej potrawie zapewniają dobre, naturalne składniki takie jak serwatka,
chrzan, jaja, kiełbasa wiejska czy swojska śmietana. Poniżej podajemy przepis
na żegocińską trzęsionkę dla 10 osób.
Żegocińska trzęsionka na serwatce
- 2,5 litra serwatki
- 3 duże łyżki tartego chrzanu
- trzy szklanki wody
- trzy łyżki śmietany
- 60 dkg kiełbasy wiejskiej
- 7 jajek
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki mąki
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania: serwatkę i wodę
wlać do garnka, zagotować. Dołożyć pokrojone w plastry kiełbasę wiejską, chrzan,
sól i pieprz. Pod koniec dwa żółtka, śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody-
roztrzepać i energicznie mieszając zagęścić tym zupę. Na talerz pokroić w
cząstki pół ugotowanego jajka, zalać trzęsionką i posypać pokrojoną natką
pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz