Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

niedziela, 19 lutego 2017

Żegocińska trzęsionka na serwatce




Ta zupa wpisana na listę produktów regionalnych Powiatu Bocheńskiego powstaje z serwatki- składnika który pozostaje po produkcji sera z mleka. Żegocińska trzęsionka na serwatce to zupa której recepturę miejscowe gospodynie przekazywały z pokolenia na pokolenie. Obecnie pewien  problem przy gotowaniu tej pysznej zupy może stanowić serwatka. Jednak dla chcącego.. W celu jej przyrządzenia potrzebujemy świeżego, niepasteryzowanego mleka. Na początku należy w garnku zakwasić mleko na kwaśne. Kiedy mleko będzie już ukwaszone, trzeba je wstawić na mały ogień i podgrzać, aż dojdzie do ścięcia się kazeiny czyli powstania twarożku. Twaróg odcedzamy na sitku a to co pozostaje to właśnie serwatka. Z niej przygotujemy trzęsionkę. Niezwykły smak tej potrawie zapewniają dobre, naturalne składniki takie jak serwatka, chrzan, jaja, kiełbasa wiejska czy swojska śmietana. Poniżej podajemy przepis na żegocińską trzęsionkę dla 10 osób.

Żegocińska trzęsionka na serwatce
- 2,5 litra serwatki
- 3 duże łyżki tartego chrzanu
- trzy szklanki wody
- trzy łyżki śmietany
- 60 dkg kiełbasy wiejskiej
- 7 jajek
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki mąki
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania: serwatkę i wodę wlać do garnka, zagotować. Dołożyć pokrojone w plastry kiełbasę wiejską, chrzan, sól i pieprz. Pod koniec dwa żółtka, śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody- roztrzepać i energicznie mieszając zagęścić tym zupę. Na talerz pokroić w cząstki pół ugotowanego jajka, zalać trzęsionką i posypać pokrojoną natką pietruszki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz