Początki piwowarstwa w Polsce sięgają
czasów najdawniejszych. Raczyli się nim już Słowianie w okresie
przedpaństwowym. O piwie na stole Piasta kołodzieja pisał Gall. Z kolei
Bolesław Chrobry nazywany był w niemieckich kronikach Tragbier czyli
piwosz. Znana jest też historia Leszka Białego, który odmówił papieżowi
wyjazdu na krucjatę tłumacząc się brakiem w Ziemi Świętej piwa: wina, ani zwykłej wody pić nie może, przywykły do picia jedynie piwa lub miodu.
Najstarszym zachowanym w Polsce
dokumentem dotyczącym piwowarstwa jest wzmianka z 1272 roku o browarze z
karczmą.
Polskie piwo chwalili zagraniczni goście, a nawet poeci:
Niechaj ten o winie śpiewa
Kto nie zaznał między nami
Napoju nad napojami
Przymiotów piwa …
(Jan Dantyszek)
Kto nie zaznał między nami
Napoju nad napojami
Przymiotów piwa …
(Jan Dantyszek)
W Polsce początkowo piwo ważono z wyki i
jęczmienia. Jednak w XVI wieku wydano specjalny statut, który pod
groźbą utraty praw do warzenia trunku zakazywał stosowania do produkcji
innych zbóż niż pszenica. Produkcja piwa odbywała się wówczas w domach i
na własny użytek.
Pierwsze browary mieściły się przy
klasztorach. Na wsi piwo można było nabyć w licznych karczmach, gdzie
jego wyrobem trudnili się miejscowi gospodarze. W przeciętnej
staropolskiej wiosce istniały jedna lub dwie karczmy.
Na przełomie XIII i XIV wieku miasta
otrzymały przywilej produkcji piwa. Z czasem powstały również cechy
zrzeszające browarników. Czuwać one miały nad jakością i ceną piwa.
Wśród wielu miejskich browarów wyróżniały się browar w Gdańsku.
Tamtejsze piwo było znane i cenione nie tylko w kraju, ale również i
zagranicą. Jeden z browarów należał do sławnego astronoma Jana
Heweliusza. Innym docenianym producentem trunków był browar w Grodzisku
Wielkopolskim. Swą sławę zawdzięczał doskonałej miejscowej wodzie. Z
innych znanych miejskich producentów piwa wymienić należy również Warkę.
Walkę na rynku browarniczym wygrała
jednak szlachta i to ona stała się głównym producentem piwa. Browar były
nieodzownym wyposażeniem folwarku szlacheckiego. Jednak piwo z
folwarcznej produkcji było początkowo słabe jakościowo i niesmaczne.
Wytwarzano je na potrzeby miejscowe i sprzedawano w wiejskich karczmach.
Sama szlachta zaopatrywała się w piwo w miastach. Z czasem kiedy
zorganizowała już niemal masową produkcję, aby konkurować z miastami
zaczęto dbać o jakość trunków. By zdobyć monopol wprowadzano różne
rozwiązanie m.in. zakaz nabywania piwa poza dobrami właściciela czy
zobowiązywanie chłopów do nabywania pewnej ilości piwa ze szlacheckiego
browaru.
Ostatecznie szlachta pozostał
największym producentem piwa, ale miasta, a nawet chłopi także trudnili
się browarnictwem. Niewielki był natomiast import piw z zagranicy. W
XVIII wieku sprowadzano głównie ciężkie piwa angielskie, na które
nastała moda Sposobów produkowania piwa i jego rodzajów było tak dużo,
że trudno je tutaj przytaczać. Jednak stwierdzić trzeba, że piwo w
czasach staropolskich było trunkiem niezwykle powszechnym, pitym na co
dzień w każdym domu. Robiono na nim nawet polewki i zupy.
PM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz