Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

piątek, 29 stycznia 2016

Compendium ferculorum

Compendium ferculorum to najstarsza zachowana polska książka kucharska, wydana w Krakowie w 1682 roku. Jej autorem jest Stanisław Czerniecki, kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego. Książkę dedykowano żonie wojewody Helenie Tekli Lubomirskiej. Dzieło zawiera 333 przepisy podzielone na trzy rozdziały. W pierwszy rozdziale autor omawia potrawy mięsne, w drugim dania z ryb, a w trzecim sposoby przyrządzania tortów, ciast, pasztetów oraz potraw mącznych i mlecznych. Jeżeli ktoś z Was chciałby się zapoznać z przepisami z owej książki, to zapraszamy na stronę internetową Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej. Jest tam dostępne zeskanowane Compendium ferculorum z 1682 roku w formacie djvu. PM

Compendium ferculorum


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz