Bardzo
poszukiwane przez kolekcjonerów jak i zwykłych użytkowników kuchni są
tzw.moździerze głębokie.Te antyczne które nas interesują, były
produkowane z brązu bądź mosiądzu od późnego średniowiecza do połowy XX
wieku.Stanowiły niezbędne wyposażenie gospodarstw domowych jeszcze do
połowy XX wieku. Moździerze głębokie stosowano do mniej precyzyjnego
rozdrabniania produktów spożywczych i chemicznych. Energicznie uderzając
tłuczkiem o zaokrąglonym końcu można było rozgnieść pewnie zbrylone
kawałki cukru bądź soli. Często korzystano z moździerza do rozbijania
suchych pestek, gałki muszkatołowej a także.. pigmentów malarskich.
Wbrew powszechnie przyjętym opiniom
moździerze głębokie nie służyły do rozdrabniania przypraw. Temu celowi
służyły i służą tzw. moździerze płytkie i znacznie szersze wyrabiane
głównie z kamienia.Klasyczne, stare moździerze stanowią ciekawy element
dekoracyjny każdej kuchni i od lat cieszą się sporym popytem. Spotyka
się np. chińskie podróbki z mniej szlachetnych stopów które są dużo
lżejsze i wydają bardziej ,,szklisty" dźwięk. Oryginalne , stare
moździerze osiągają ceny adekwatne do wielkości i wieku. Mały moździerzyk
można upolować już za kilkadziesiąt złotych, duży ,zdobiony i z
odpowiednia metryką można kupić nawet za tysiąc złotych.Do skupów złomu
od dobrych lat moździerzy nikt nie oddaje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz