Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

czwartek, 4 lutego 2016

Kuchenny moździeż głęboki

Bardzo poszukiwane przez kolekcjonerów jak i zwykłych użytkowników kuchni są tzw.moździerze głębokie.Te antyczne które nas interesują, były produkowane z brązu bądź mosiądzu od późnego średniowiecza do połowy XX wieku.Stanowiły niezbędne wyposażenie gospodarstw domowych jeszcze do połowy XX wieku. Moździerze głębokie stosowano do mniej precyzyjnego rozdrabniania produktów spożywczych i chemicznych. Energicznie uderzając tłuczkiem o zaokrąglonym końcu można było rozgnieść pewnie zbrylone kawałki cukru bądź soli. Często korzystano z moździerza do rozbijania suchych pestek, gałki muszkatołowej a także.. pigmentów malarskich.

Wbrew powszechnie przyjętym opiniom moździerze głębokie nie służyły do rozdrabniania przypraw. Temu celowi służyły i służą tzw. moździerze płytkie i znacznie szersze wyrabiane głównie z kamienia.Klasyczne, stare moździerze stanowią ciekawy element dekoracyjny każdej kuchni i od lat cieszą się sporym popytem. Spotyka się np. chińskie podróbki z mniej szlachetnych stopów które są dużo lżejsze i wydają bardziej ,,szklisty" dźwięk. Oryginalne , stare moździerze osiągają ceny adekwatne do wielkości i wieku. Mały moździerzyk można upolować już za kilkadziesiąt złotych, duży ,zdobiony i z odpowiednia metryką można kupić nawet za tysiąc złotych.Do skupów złomu od dobrych lat moździerzy nikt nie oddaje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz