Świat w starym stylu

Świat w starym stylu

poniedziałek, 22 lutego 2016

Domowe przetwórstwo

Domowe przetwórstwo po latach zastoju wraca do łask. Dziś swojskie i ekologiczne produkty coraz częściej goszczą na naszych stołach. Upadek domowego przetwórstwa to lata 90. XX wieku. W sklepach pojawiło się mnóstwo towarów, często dużo tańszych niż wyroby własne. Spowodowane było to także dostępem do świeżych owoców i warzyw przez cały rok. Jednak w kolejnych latach sklepowe produkty stawały się coraz gorsze. Goniąc zysk wytwórcy zapomnieli o jakości.


Wystarczy dziś rzucić okiem na etykietkę wyrobów produkowanych masowo, by zdać sobie sprawę, że ich skład pozostawia wiele do życzenia. Po pierwsze znajdziemy w nich konserwanty, których wpływ na zdrowie człowieka może być szkodliwy. Po drugie często ilość znajdujących się w nich warzyw lub owoców jest minimalna.

Zaradzić temu można zaopatrując się w swojskie wyroby lub samemu zacząć je wytwarzać. Warto zatem sięgnąć do przepisów babci, zerknąć do starych książek kucharskich lub poszperać w Internecie. Owoce można tanio kupić, wziąć od rodziny lub znajomych. Wielu z nich chętnie pozbędzie się nadmiaru plonów, których nie są w stanie spożyć czy przerobić.
Wróćmy zatem do starych dobrych lat, weźmy przykład z naszych dziadków. Poświęćmy trochę czasu i cieszmy się zdrowymi, swojskimi przetworami własnego wyboru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz